Do tego doświadczenia potrzebne nam będą:
1 łyżeczkę sody
1 łyżeczka octu
około 200 ml herbaty (powinna mieć ciemny odcień)
Wykonanie:
Do każdej szklanki należy nalać identyczną ilość naparu herbaty. Do pierwszej dodać 1 łyżeczkę octu, drugą należy zostawić do porównania, do trzeciej dodać należy pół łyżeczki sody. Obserwujemy zabarwienie roztworów w szklankach.
Wnioski:
Barwa w pierwszej szklance zmienia się na bursztynową - charakteryzującą słabą herbatę, w trzeciej natomiast na ciemnobrunatną - charakterystyczną dla bardzo mocnego naparu. Zawarte w herbacie pochodne taniny zmieniają barwę pod wpływem pH. Dodatek sody - zwiększa pH,. Dodanie kwasu octowego - obniżają pH.
A teraz coś dla miłośników "mocnych" wrażeń: zawartość trzeciej szklanki - tej z dodatkiem sody należy wlać do pierwszej - z dodatkiem octu. Rozpoczyna się dość burzliwa reakcja rozkładu. W jej wyniku wydziela się dwutlenek węgla. Uzyskany roztwór wyglądem przypomina ciemne piwo lub, jak kto woli, coca-colę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz