Przed
pokazem musimy przygotować wywar z modrej kapusty.
W tym celu kroimy kilka liści czerwonej kapusty, wkładamy
je do szklanego naczynia i zalewamy wrzątkiem, pozostawiając
na kilka godzin. Następnie zlewamy klarowną granatową
ciecz
i przechowujemy w lodówce.
Materiały:
- 6 zlewek o poj. 100 cm3
- roztwór NaOH (kret-środek
- do udrażniania kanalizacji)
- proszek do pieczenia,
- proszek do prania,
- coca-cola,
- ocet,
- woda destylowana.
Wykonanie:
ustawiamy sześć zlewek. Do pierwszej wlewamy roztwór „kreta”,
do drugiej rozpuszczony proszek do prania „DATO”, do trzeciej
proszek do pieczenia, do czwartej wodę destylowaną, do piątej coca
–colę, a do szóstej ocet. Następnie do każdej zlewki wlewamy
wywar z kapusty.
Obserwacje:
Obserwujemy
zabarwienia cieczy, odpowiednio: żółte, zielone, fioletowe,
purpurowe, czerwone, jasno-czerwone.
Wnioski
z eksperymentu:
- druga zlewka – soda oczyszczana - odczyn zasadowy – barwa zielona
- trzecia zlewka- woda destylowana – odczyn obojętny - barwa fioletowa
- czwarta zlewka - woda gazowana - odczyn słabo kwaśny - barwa różowa
- piąta zlewka- coca-cola – odczyn kwaśny - barwa ciemno- czerwona
- szósta zlewka – ocet – odczyn kwaśny – barwa jasno- czerwona
WSKAŹNIKI
pH
Są
to związki chemiczne, których barwa zmienia
się zależnie od pH środowiska,
w
którym się znajdują.
PRZYKŁADY
WSKAŹNIKÓW:
- lakmus
- błękit tymolowy
- oranż metylowy
- fenoloftaleina
- wywar z czerwonej kapusty
ZALEŻNOŚCI
BARWY OD ODCZYNU:
ODCZYN
KWAŚNY – BARWA CZERWONA
ODCZYN
SŁABO ZASADOWY – BARWA ZIELONA
ODCZYN
SILNIE ZASADOWY – BARWA ŻÓŁTA
ODCZYN
OBOJĘTNY – BARWA FIOLETOWA
Bardzo dobry blog. Tak trzymać!
OdpowiedzUsuńDziękuję.
OdpowiedzUsuńBardzo przydatne i ciekawe, bardzo dobrze opisane i wyjaśnione. Dzięki.
OdpowiedzUsuńSuper przeprowadzone, wszystko jasne i ładnie rozpisane! :)
OdpowiedzUsuńBardzo przydatne wskazówki
OdpowiedzUsuńSuper.
Dziękuję
dzx
OdpowiedzUsuńA gdzie użyty proszek do prania i do pieczenia? :)
OdpowiedzUsuńDzięki pomogło mi.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam fanów Awantury o kasę :)
OdpowiedzUsuń