- skrobia ziemniaczana,
- jodyna,
- nadtlenek wodoru 3% (woda utleniona),
- witamina C (kwas askorbinowy)
Należy
przygotować roztwór kwasu askorbinowego przez rozpuszczenie jednej
tabletki (100mg) witaminy C w około 25cm3 wody
destylowanej. Kleik skrobiowy: niewielką ilość mąki ziemniaczanej
należy rozprowadzić w zimnej wodzie, a następnie dodać wrzącej
wody. Przygotowane roztwory jest wygodnie przelać do odpowiednich
buteleczek, np. z tworzywa sztucznego:
- do zlewki wlewamy kilka kropli jodyny,
- dodajemy powoli tyle roztworu kwasu askorbinowego, aby roztwór się odbarwił,
- dodajemy kilka kropli roztworu skrobi,dodajemy 10cm3 wody destylowanej,
- wlewamy 15cm3 wody utlenionej,
- mieszamy powstały bezbarwny roztwór i obserwujemy zmiany
Kolejności
dodawania substancji jest bardzo ważna!
OBSERWACJE:
Powstały
roztwór jest całkowicie bezbarwny. Jednak po chwili cały roztwór
w jednej chwili zmienia barwę na granatowo-czarną.
WNIOSKI:
Jodyna
zawdzięcza swoją brunatną barwę rozpuszczonemu w niej jodowi.
Dzięki dodatkowi kwasu askorbinowego jod zostaje zredukowany do
jonów jodowych, które nie dają w roztworze żadnej barwy
(następuje odbarwienie). Redukcja jodu jest zjawiskiem powolnym.
Nadtlenek wodoru ma działanie przeciwne: szybko utlenia jodki do
wolnego jodu. Jest to jednak możliwe dopiero po wyczerpaniu zapasu
kwasu askorbinowego. Właśnie to jest odpowiedzialne za opóźnienie
wystąpienia zmiany barwy. W momencie wyczerpania w roztworze kwasu
askorbinowego dochodzi do gwałtownego utlenienia jodków. W
roztworze pojawia się stosunkowo duża ilość wolnego jodu, który
wiążąc się ze skrobią daje ciemnogranatowe zabarwienie.
super !
OdpowiedzUsuń