Dziś siedziałem nad lekcjami a w międzyczasie kombinowałem jakie nowe doświadczenie mógłbym zrobić. Okazało się, że wcale nie trzeba wymyślnych i drogich odczynników. Wystarczy zwykły pieprz - popularna przyprawa. W średniowieczu pieprz był przyprawą królów i magnatów. Płacono za niego czystym złotem. Po opłynięciu Afryki przez Portugalczyków i otwarciu drogi do Indii w końcu XV wieku, jego cena gwałtownie spadła. Obecnie na szeroką skalę uprawiany jest na Archipelagu Malajskim.
Potrzebne nam będą:
miseczka, woda, pieprz, detergent (np. płyn do mycia naczyń Ludwik).
Instrukcja:
Do miseczki nalewamy wodę, posypujemy powierzchnię pieprzem, a następnie dodajemy kropelkę płynu do naczyń. Obserwujemy, co się dzieje.
Obserwacje:
Na powierzchni wody posypanej pieprzem tworzy się szybko powiększająca się "dziura".
Wnioski:
Płyn do naczyń zniszczył właściwości powierzchni wody.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz