Dzisiaj dalszy ciąg doświadczeń z jajkiem. Jak wiadomo, jajko jest bardzo delikatne i łatwo jest je rozbić. Spowodowane jest to tym , że skorupka jajka zbudowana jest z węglanu wapnia (CaCO3), przez co jest sztywna, ale bardzo krucha. Czy można jakoś "naprawić" tę wadę jajka? Okazuje się, że tak! A oto sposób jak tego dokonać.
Należy przygotować:
- jajko
- słoik
- ocet (CH3COOH)
Jajko należy umieścić na 1-2 dni w occie, czyli wodnym roztworze kwasu octowego. Kwas octowy reaguje z węglanem wapnia - dla wielbicieli chemii podaję zapis tej reakcji:
CaCO3 + 2 CH3COOH = Ca(CH3COO)2 + CO2 + H2O
W ten sposób skorupka jajka zostaje rozpuszczona w occie. Widać znajdującą się ponad nią tzw. błonę pergaminową, nierozpuszczalną przez ocet. Wewnątrz tej błony nadal znajdują się płynne białko i żółtko. Błona pergaminowa jest elastyczna, a więc jajko pozbawione skorupki również jest elastyczne. Dzięki temu będzie się odbijać jak gumowa piłeczka.
A tak przy okazji:
Dlaczego jajo nie jest kuliste?
Odpowiedź jest prosta: kuliste jajo szybciej wytoczyłoby się z gniazda. Owalny kształt powoduje, że jajko może leżeć bezpiecznie do momentu, aż wykluje się z niego pisklę. Poza tym skorupka w jajku "jajowatym" jest bardziej wytrzymała i odporna. Kuliste jajo stłukłoby się o wiele łatwiej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz