PIKNIK NAUKOWY - 2008

piątek, 22 kwietnia 2011

WYKRYWANIE SKROBI

Skrobia jest najważniejszym węglowodanem zapasowym u roślin. Odkłada się w komórkach w postaci ziaren lub granulek, których wielkość i kształt są charakterystyczne dla poszczególnych gatunków roślin. Zawartość skrobi można wykryć za pomocą jodyny.

Do wykonania doświadczenia potrzebne są:
1. jodyna
2. próbki: chleb, mąka ziemniaczana, krakers, ser, jabłko, cukier
3. taca lub szalka Petri'ego
4. zakraplacz




Wykonanie:
Poszczególne próbki należy umieścić na szalkach, a następnie na każdą z nich dodać kroplę jodyny. Dalej pozostaje tylko obserwowanie, co się dzieje z poszczególnymi próbkami.

Wyniki:
Skrobia łącząc się z jodyną tworzy niebiesko zabarwiony związek. Mąka ziemniaczana, chleb, krakers przybrały tę barwę, ponieważ w ich skład wchodzi skrobia. Pozostałe próbki są brązowe (kolor jodyny).





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz